Om mig


Jag, Marie  Mattsson (kallas för Misan), är instruktör sedan 2008, har hållit kurser och fortsatt utbilda och utveckla mig själv löpande inom diverse områden sidan dess. 
Jag är utbildad

  • Klickerinstruktör
  • Klickertränarutbildning
  • Rallylydnadsinstruktör
  • Hoopersinstruktör (utbildad av Svenska Hoopersklubben)
  • ProDog Trainer (Absolut Dogs UK)
  • Balansbollsinstruktör
  • IDhundsförare

För att se alla mina utbildningar, scrolla nedåt

Tävlat/tävlar i

  • Agility (Klass 1, 2 & 3)
  • Rallylydnad (Alla klasser upp till och med Mästarklass)
  • Lydnad (gamla Klass 1)

För ytterligare information, scrolla nedåt  till Min erfarenhet

Jag har under de senaste åren hittat ett stort intresse för inlärning och grundkunskaper. Som en konsekvens av detta, och att min Lancashire Heeler tik Cixx blev reaktiv mot andra hundar och främmande människor pga. några obehagliga händelser i hennes tidiga ålder, gjorde att jag började leta efter alternativa sätt att ta in information och kunskap.  Jag hittade en fantastisk värld av onlineutbildningar och kurser. För min del så blev vissa aktörer favoriter och av dessa favoriter fanns de flesta utanför Sverige, nämligen i Kanada, USA och Storbritannien.

Det som var gemensamt för dessa aktörer var att alla hade ett språk som var enkelt att ta till sig och förstå samtidigt som de byggde kunskaper och förståelse i både hund och ägare från grunden. Det lärdes ut om Koncept inom inlärning. Om att vi kan forma hundens personlighet, uppfattningar och responser, inte bara olika övningar eller moment. Om byggstenar för livet oavsett om du har en familjehund, eller en kombinerad familjehund och tävlingshund inom någon hundsport.

Utifrån detta började en egen form och tanke ta fart utifrån den nya kunskap jag fått av dessa aktörer. Aktörerna är olika men de har ändå samma grundtankar på många plan, och de kompletterar mig och hur jag vill lära ut de byggstenar jag identifierat som viktiga. De 5S-en har vuxit fram ur min nya kunskap/erfarenhet och de 5 är något jag alltid har som ryggrad i min roll som hundägare, vad mina hundar behöver och som instruktör.

Inlärning är ett oerhört intressant område och det är viktigt att förstå att alla sätt av inlärning fungerar. Det är helt enkelt upp till dig att välja och prova dig fram. Det finns inget ”Men det fungerar ju inte” i min värld – det finns alltid ett sätt för dig och din hund. Du har bara inte hittat det rätta ännu, eller inte haft uthålligheten själv att verkligen arbeta dig igenom en metod.  Jag kommer inte kunna hjälpa alla som kommer till mig, men jag kommer göra mitt yttersta.

Jag tränar, och kommer lära ut, enligt principen att stärka relationen med hunden och förståelsen för hunden. Enkelt betyder det att jag tränar och lär ut på ett sätt som inte är hotfullt – varken verbalt eller fysiskt. Jag anser att det inte ok att svika hundens förtroende, eller att skapa en otrygg miljö eller situation för hunden. Alla djur, så även vi människor, lär på samma sätt - beteenden som lönar sig och beteenden som inte lönar sig.
Det man måste ta ställning till är om man vill lära ett djur effektivt och etiskt, eller olustbetonat och invecklat (ur inlärningssynpunkt för hunden). Psykologen B. F Skinner konstaterade för snart 100 år sedan att metoden att förstärka önskvärda beteenden är långt mer framgångsrik än att bestraffa felaktiga beteenden. Nya studier och ny forskning stödjer detta sätt att träna hund som det mest effektiva och mest etiska. Därför är valet inte svårt för mig.

Men valet av inlärningsmetod är alltid i slutändan ditt. När du valt att anmäla dig till något av det jag erbjuder så förutsätter jag att du läst om mig och min princip.

Mina utbildningar

Jag vidareutbildar mig kontinuerligt inom områden som rör inlärning, hundträning och hundägande.


Se Mina utbildningar (uppdaterad 2022-01-17)

Min erfarenhet

Erfarenhet är hur man praktiskt utöver det man lärt sig, och erfarenhet är i mångt och mycket likvärdigt till utbildning anser jag.

Jag har lärt mig lika mycket om inlärning, hundägande och hundträning genom min egen erfarenhet som jag gjort genom utbildningar, kurser och webinar. Bäst är vanligtvis en kombination av både utbildningar och erfarenhet.
För visst är det så att det är när man själv utövar något som man lär sig bäst? Åtminstone är det så för mig. Jag experimenterar mycket i min egen träning för att prova, misslyckas och till sist lyckas. Mycket lär jag in utan något annat mål eller syfte än just att utmana och lära mig själv samtidigt som jag och mina hundar har kul ihop.

 

Reaktiv hund
Jag lever med, tränar och har tävlat hund som är reaktiv emot främmande människor och främmande hundar. Att leva med en reaktiv hund kräver fokus och uppmärksamhet 24/7 men lösningar finns för ett fungerande liv (som också kan innehålla tävling) tillsammans där hunden mår bra. Cixx reaktivitet är en stor anledning till att jag är där jag är idag med min nuvarande kunskap och utveckling.

Introducerat valp i hemmet med reaktiv vuxen hund.

Agility
Klass 1, Klass 2 och Klass 3.
4 SM-pinnar tävlingsåret 2019/2020 med Cixx.
Yedi uppflyttad till högst klassen (klass 3) och ligger på första plats i XS Årets agilityhund i klass 2 tävlingsåret 2021/2022 .

Cixx var reaktiv mot hundar och främmande människor redan innan vi ens startade vår första tävling men genom rätt verktyg, rätt träning, rätt fokusering och rätt individuell väg framåt för henne så har vi tagit oss till högsta klass med 4 SM-pinnar under tävlingsåret 2019/2020.

99.9 % av den inlärningserfarenhet jag har för agility kommer från Susan Garretts program Handling 360 och Agility Nation

Rallylydnad
Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass till Mästarklass.
15 månader från första tävlingen till Diplom i Mästarklass.

Utvecklat och hållit kurser i de 20 grundfärdigheterna som ingår i Nybörjare till Mästare.

Hoopers
Utbildad instruktör via Svenska Hoopersklubben. Egen träning och utveckling av grundfärdigheterna påbörjad.

Lydnad
Tränat och tävlat ”gamla” Lydnad klass 1, uppflyttad till ”gamla” klass 2

Utvecklat och hållit kurs i Grundfärdigheterna till Startklass


Nosework
Nosework för hemmabruk och aktivering.

ID-hund
Utbildad och diplomerad IDhundsförare 2016 av Svenska IDhundutbildningen med Cixx.

Utställning
Handler med egen hund - Svensk Utställningschampion + två Internationella Cert
Inlånad som handler vid nationella utställningar samt rasspecial


Spår

Viltspår för aktivering samt gjort anlagsprov. Personspår för aktivering

Vallning
Anlagsprov NHAT med Yedi (Godkänd)
Treibball (bollvallning)

Foto Jeanette Svensson

Foto Annica Nyberg

Mina hundar


Mina hundar är mina familjemedlemmar, mina träningskompisar och framförallt -mina läromästare. De gör livet lyckligare!
Idag: 
Yedi född 2018 - Lancashire Heeler


Änglahundar: 

Cixx född 2016 - Lanchashire Heeler
Dolly född 2007 - Lancashire Heeler
Helmer född 2009 - Bullterrier
Elsa född 2003 - Blandras Amstaff
Bubba född 2001 - Bullterrier
Putte född 1984 - Blandras

Foto Annica Nyberg

Foto Annica Nyberg